Gyerekkorom egyik kedvenc édessége volt a gogel-mogel (ґоґель-моґель), ami egy Kelet-Európában elég népszerű nyalánkság, ám azt az elkészítési módot, amit most itt leírok, máshol még nem olvastam. Mindenképpen csak akkor állj neki, ha éhes vagy, mert különben lefordulsz utána a székről, olyan édes.
Ami még fontos: mivel nyers tojásról van szó, csakis megbízható forrásból származó friss tojást használj!
Mosogatnivaló:
- 2 bögre vagy tál
- 1 kanál
- 1 habverő, de jobb, ha robotgéped vagy botmixered van, habverő fejjel.
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 3-4 teáskanál cukor
Mehet még bele:
- lekvár
- méz
- vanília aroma
- fahéj
- kakaópor
- rum
- vagy bármi más, amihez kedved van és szerinted beleillik a képbe, én legutóbb kardamommal próbáltam ki
Elkészítés:
- A fehérjét kemény habbá verjük.
- A tojássárgáját egy bögrében kikeverjük a cukorral úgy, hogy a masszában már ne legyenek cukorszemcsék és kicsit olyan habos legyen az egész (Én ezt is a botmixer-habverő fej kombinációval csinálom, máskülönben ez a rész rengeteg időbe telne.) Belekeverjük a lekvárt (én rózsalekvárral szeretem nagyon), rumot, vagy bármi mást, amivel ízesítenénk a gogel-mogelt. Vagy nem.
- Óvatosan hozzákeverjük a fehérjét a sárgájához...
- És kész is! ^^
Megjegyzések:
- A hagyomány úgy tartja, a gogel-mogel jó a torokfájásra és amikor kicsi voltam, én is ezt kaptam, ha fájt a torkom. (Arra már nem emlékszem, hogy a torokfájással mi lett utána.)
- Sokféle gogel-mogel recept recept létezik. A legáltalánosabb az, hogy a sárgáját a fehérjével együtt keverik ki a cukorral (vagy csak simán összeturmixolják), majd valamilyen gyümölcslével vagy alkohollal felöntik, tehát ez esetben inkább egy italról van szó.