Az eredmény gasztronómiai orgazmus. Próbáld ki. Komolyan. Én legszívesebben minden nap ezt reggelizném, de akkor sose kerülnének fel új édességek a blogra.
Ukrajnában szirniki (сирники) a neve ezeknek, amiket én most jobb híján túrólepénykéknek kereszteltem el. Ez talán ez az egyik legalapabb ukrán édesség, és a legjobb, hogy csak túró, tojás, liszt, cukor és olaj kell hozzá. Ha pedig az alap verzióval nem érnénk be, a habzsidőzsinek csak a fantáziánk szabhat határt...
Mosogatnivaló:
- Egy tál a tésztának
- Egy másik tál a lisztezéshez
- Egy kanál
- Serpenyő
- Falapát
- Szita vagy szűrő
Hozzávalók:
- 200-250 g túró
- 1 tojás
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- liszt a bevonáshoz
- olaj a sütéshez
Klasszikus tálaláshoz:
- tejföl
- lekvár
Habzsidőzsihez mehet még bele:
- citromhéj
- vaníliás cukor / vanília aroma / vanília
- mazsola, egyéb aszalt gyümölcs (előzetesen leforrázva, majd a vizet leitatva)
- friss gyümölcsök felvágva vagy lereszelve
- csokidarabok
- rum
- kakaópor
- ...
Elkészítés:
- A tojást összekeverjük egy tálban a cukorral.
- Szitán áttörve hozzáadjuk a túrót. Vagy botmixerrel krémesítve. Vagy bármivel, a lényeg, hogy ne legyen göröngyös a túró. Ha nincs semmi ilyen eszközünk, akkor egy villával megpróbálhatjuk szétnyomkodni; ekkor is finom lesz a végeredmény, de sajna közel se lesz annyira mennyei.
- Hozzáadjuk a 2 kanál lisztet, jól összekeverjük az egészet.
- Ha még mást is akarunk tenni a tésztába, akkor most gyorsan keverjük azt is bele.
- Egy serpenyőben feltesszük az olajat melegedni a sütéshez.
- Egy másik tálba lisztet teszünk, majd a lisztre rákanalazunk a túrós pépből. A pép tetejére is szórunk a lisztből, majd a tenyerünkbe vesszük a tésztát és egyik kezünkből a másikba fordítgatva óvatosan "lerázzuk" róla a felesleges lisztet.
- Olajban mindkét oldalon aranybarnára sütjük. Erre nem kell sok idő, vigyázzunk, hogy nehogy megégjen a sütink.
- Konyharuhára tesszük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön, aztán lekvárral és tejföllel tálaljuk.
Az eredmény: kívül leheletnyi vékony sült kéreg, belül mennyei édes túrókrém. Már sajnálom, hogy nem fényképeztem le felvágva... Majd legközelebb. :)
Megjegyzések:
- elvileg le is lehet fagyasztani későbbre, de én még nem próbáltam
- nem szeretem, ha túl édes a tészta, de aki édesszájú, annak nyugodtan mehet bele 2 evőkanál cukor is
- van, aki sütőport is tesz a tésztába: ők 1 kiló túróhoz 1 teáskanál sütőporral számolnak