Az ovó- és tanítónéniknek köszönhetően sokáig elhittem, hogy, ha valamiben spenót van, az csakis hihetetlenül undorító lehet. Aztán, amikor életemben először kóstoltam friss spentótból készült ételt, azonnal megváltozott a véleményem: attól kezdve úgy voltam vele, hogy csak a fagyasztott spenót gusztustalan. Aztán egyszer mégis csak arra vetemedtem, hogy fagyasztott spenótot használjak... és lám, másmilyen, de egyáltalán nem rossz!
Úgyhogy ezúton is köszönöm az iskolai menzának, hogy több mint egy évtizedre eltántorított engem a spenót élvezetétől. És akkor következzék a leggagyibb spenótos receptem...
Mosogatnivaló:
- 1 serpenyő, ha van, fedővel
- 1 falapát
Hozzávalók:
- fagyasztott spenót
- ömlesztett sajt
- fokhagyma
- só
- olaj
Én spenótból kb 6-7 téglácskát használtam, ömlesztett sajtból 100 g-ot. Fokhagymából nekem sosem elég, úgyhogy azt inkább nem vallom be, mennyit tettem bele. :) De a lényeg, hogy ne a receptet, hanem az ízlésedet kövesd.
P.S.: elég nagy adag krémet kaptam így és a maradék végül párizsis-spenótos tojásrántottaként végezte.
Elkészítés:
- A fokhagymát felszeleteljük, kevés olajon megpirítjuk.
- Rádobjuk a fagyasztott spenótot, megsózzuk, rátesszük a fedőt és alacsony fokozaton/kis lángon várjuk, hogy kiolvadjon a spenót. Néha megforgatjuk, megdöfködjük a falapáttal. (Eközben óvatosan kiadhatjuk a hét során felgyülemlett feszültség egy kis részét).
- Amikor a spenót felolvadt és a leve is már majdnem mind elfőtt, rádobjuk az ömlesztett sajtot. Megvárjuk, amíg az szép lassam megolvad, majd keverünk egyet az egészen, megkóstoljuk, ha kell, még jobban megsózzuk és kész is.