Egy szép napon megsajnáltam a hagymahéjakat és úgy döntöttem, megfőzöm őket, majd a hagymateát jégkockatartóban lefagyasztom. Elsőre hülyeségnek tűnhet, de valójában áldottam ezt a döntésemet, amikor hazaesve, farkas éhesen semmit nem találtam a hűtőben, csak ezt, répát, sajtot és egy adag főtt spagettit.
Mosogatnivaló:
- 1 lábas
- szűrő
- valami, amibe szűrsz
Hozzávalók:
- hagymahéj (vörös- és fokhagyma héja is nyugodtan mehet bele)
Elkészítés:
- Gyűjtsünk össze jó sok hagymahéjat. Ha már elég sok összegyűlt...
- tegyük egy lábasba és öntsünk rájuk annyi vizet, hogy ellepje.
- Kapcsoljuk be a rezsót. Na és mivel van jobb dolgunk is, mint, hogy azt várjuk, mikor forr fel a cucc, beállítunk egy időzítőt és megyünk a dolgunkra.
- Amikor lejár az időzítő, visszamegyünk; remélhetőleg már lobog a hagymatea; lekapcsoljuk, letakarjuk és állni hagyjuk.
- Amikor lehűlt (és amikor van időnk ezzel foglalkozni, esetemben általában másnap), leszűrjük a levet, kinyomkodjuk a hagymahéjakat. A levet visszaöntjük a fazékba.
- Fazék vissza, tovább forraljuk, 10 percenként azért persze ránézünk. Amikor már legalább a fele elfőtt, levesszük a rezsóról és hagyjuk kihűlni. Jégkockatartóba öntjük és lefagyasztjuk.
Megjegyzések:
Nem érdemes túl sűrűre forralni, mert a tömény hagymatea kegyetlenül keserű. Persze, hígítani fogod, amikor főzöl vele, de hiába, ha már egy jégkockában is túl koncentrált a hagymaleved ahhoz, hogy 1 adag ennivalót készíts belőle.
Természetesen csinálhatsz belőle egyszerűen teát, de hát a hagymateát nem az ízéért szeretjük, na... Én általában szószok készítéséhez vagy alaplé helyett szoktam használni pl. francia hagymalevesbe, szoljánkába...