Христос Воскрес! - Воістину Воскрес!
Krisztus Föltámadott! - Valóban föltámadott!
Bár Magyarországon már egy hete túl vagytok a húsvéti ünnepeken, olyannyira megihletett ez a nagy ünnepi karanténos sütés-főzés, hogy úgy döntöttem, végre elindítom kulináris blogomat, amit amúgy már pár éve tervezgetek. Az első recept igaz, (a konzerv- vagy sörösdobozos megoldást leszámítva) nem annyira kolis, de most jó eséllyel úgyse vagy a koliban...
2020 áprilisában úgy alakult, hogy a karantén miatt egyedül kellett ünnepelnem Lvivben a húsvétot. Ukrajnában és a magyarországi görögkatolikusok körében is a húsvét elengedhetetlen része a "pászka" (ukránul: паска), amely gyakorlatilag a magyar húsvéti kalács analógja. Fontos, hogy ez a sütemény a nevén kívül semmi másban nem hasonlít a zsidó pászkához!
Nem nagy ördöngösség az elkészítése, viszont az összes recept, amit találtam, gigászi adagokkal számolt: 1 kiló liszt, x csomag élesztő, 12 tojás... Így keletkezett a szükség, hogy megalkossam a saját, 1 személyre szabott receptemet. A végeredmény egy 13 centi magas, 7-8 centi átmérőjű kis gomba alakú sütemény lett, ami nekem 2 normál vagy 4 kisebb adagnak felel meg.
(Nem alap) eszközök, amelyekre szükség lesz:
- habverő (ha szeretnénk tojáshabot a tetejére)
- fémbörgre vagy konzervdoboz (nem lapos, inkább olyan, mint a kukorica- vagy paradicsom konzervé)
- sütőpapír
- és persze egy sütő is kelleni fog
Hozzávalók a tésztához:
- 9 dkg liszt + 1 kanál + a gyúráshoz
- 40 ml tej vagy víz (langyos)
- 1 tojás
- 1,5 ek olvasztott vaj (vagy margarin)
- 1 ek cukor
- kevés citromhéj
- 1 kis marék mazsola
- 1 kávéskanál vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 5 g friss élesztő
Hozzávalók a tojáshabhoz:
- 1 tojásfehérje
- 1 ek cukor
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
- A langyos tejben vagy vízben elkeverjük az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukor felét, a maradékot pedig a száraz hozzávalók táljába tesszük.
- Amíg az élesztőt pihenni hagyjuk, leforrázzuk a mazsolát, 5 percig ázni hagyjuk.
- Összekeverjük a száraz hozzávalókat: a cukorhoz hozzáadjuk a 9 dkg lisztet, a vaníliás cukrot, a csipet sót.
- A mazsolákat, ha már megpuhultak, kivesszük és egy konyharuhán felitatjuk róluk a vizet. Ezt követően a kanál lisztben megforgatjuk őket, hogy az egyenletes vékony rétegben borítsa őket.
- Összeállítjuk a tésztát: a száraz hozzávalókhoz adjuk az élesztőt, az olvasztott vajat, a citromhéjat és a tojássárgáját. Összedolgozzuk, hozzáadjuk a mazsolákat is. Igen laza, ragacsos tésztát kell kapnunk, de ha kezelhetetlenül ragacsos, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
- Egy másik tál alját bőkezűen megszórjuk liszttel, majd ebbe borítjuk a kész tésztánkat. Letakarva meleg helyen 2 órát kelesztjük, ezalatt a tésztának kb 2-3-szorosára kell nőnie. (Lvivben úgy alakult, hogy idén elég hűvös volt a húsvétvasárnap, de a fűtést emiatt nem akartam bekapcsolni, úgyhogy jobb híján a laptopomra tettem a tésztát.)
- A 2 óra leteltével egy jól belisztezett vágódeszkára borítjuk a tésztát. Meghajtogatjuk, kicsit átgyurbáljuk, aztán mehet is a sütőpapírral bélelt formánkba (ez lehet egy fémbögre, félbevágott sörösdoboz vagy egy elmosott konzervdoboz is... Használd a kreativitásodat!) Akkor jó a forma mérete, ha a tészta kb 2/3 részig tölti meg.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, ezalatt még adunk egy kis időt kelni a pászkánknak.
- 180 fokra előmelegített sütőben 35-45 perc alatt készre sütjük. A sütés végeztével kivesszük a formából és ha van, valami rácsos dolgon hagyjuk kihűlni.
Díszítés:
A tojásfehérjét 1 kanál cukorral és pár csepp citromlével kemény habbá verjük. Ezzel kenjük be a pászka gombafej alakú részét. A maradékot még gyorsan bedobhatjuk a sütőbe, hogy habcsók legyen belőle, csinálhatunk egy másik tojással extra habos gogel-mogelt (recept hamarosan), vagy - én ezt az opciót választottam - a jól végzett munka tudatában jóízűen elnyammoghatjuk.
Kellemes Ünnepeket és jóízű sütögetést karantén idején!
(És ígérem, legközelebb megpróbálok valami kolisabb receptet hozni...)